NOU! Tratamente microscop dentar

Fluorul este o substanta naturala pe care oamenii si-o procura din apa (acolo unde aceasta este imbogatita cu fluor) si unele alimente, avand rolul de a intari smaltul dintilor si proteja impotriva cariilor dentare. In alte tari (SUA, Australia) apa distribuita populatiei este imbogatita cu fluor. In tara noastra, apa din conductele publice nu contine fluor, iar cea imbuteliata are fluor in cantitati variabile. Pe de alta parte, prea mult fluor poate duce la fluoroza.

Incorporarea fluorului in structura dintelui este foarte importanta mai ales in fazele de crestere a dintilor (de la nastere, cand dintii de lapte se mineralizeaza, pana la aproximativ 12 ani, cand dintii permaneneti sunt complet dezvoltati).

Studiile arata ca cei mici nu pot clati gura de pasta de dinti fara s-o inghita. Aproape jumatate din cantitatea de pasta de dinti aflata pe periuta poate fi inghitita la fiecare sesiune de spalare a dintilor. Copiii cu varsta mai mica de 5 ani nu au invatat inca sa scuipe atunci cand se perieaza, ceea ce, alaturi de suplimentele de fluor, poate duce la aparitia fluorazei. Tocmai de aceea au aparut paste de dinti fara fluor, fiind cele mai sigure pentru copiii care nu pot fi supravegheati corespunzator in timpul perieirii. in cazul adultilor, aceste paste de dinti nu sunt necesare.

La ce sa fiti atenti in cazul copiilor:

Recomandări ale specialiștilor în domeniu în privinţa utilizării de fluor în pasta de dinţi: