Fluorul este o substanta naturala pe care oamenii si-o procura din apa (acolo unde aceasta este imbogatita cu fluor) si unele alimente, avand rolul de a intari smaltul dintilor si proteja impotriva cariilor dentare. In alte tari (SUA, Australia) apa distribuita populatiei este imbogatita cu fluor. In tara noastra, apa din conductele publice nu contine fluor, iar cea imbuteliata are fluor in cantitati variabile. Pe de alta parte, prea mult fluor poate duce la fluoroza.
Incorporarea fluorului in structura dintelui este foarte importanta mai ales in fazele de crestere a dintilor (de la nastere, cand dintii de lapte se mineralizeaza, pana la aproximativ 12 ani, cand dintii permaneneti sunt complet dezvoltati).
Studiile arata ca cei mici nu pot clati gura de pasta de dinti fara s-o inghita. Aproape jumatate din cantitatea de pasta de dinti aflata pe periuta poate fi inghitita la fiecare sesiune de spalare a dintilor. Copiii cu varsta mai mica de 5 ani nu au invatat inca sa scuipe atunci cand se perieaza, ceea ce, alaturi de suplimentele de fluor, poate duce la aparitia fluorazei. Tocmai de aceea au aparut paste de dinti fara fluor, fiind cele mai sigure pentru copiii care nu pot fi supravegheati corespunzator in timpul perieirii. in cazul adultilor, aceste paste de dinti nu sunt necesare.
La ce sa fiti atenti in cazul copiilor:
- nu folositi pasta de dinti cu fluor pentru copiii cu varsta mai mica de 18 luni
- alegeti o pasta de dinti conceputa in mod special pentru nevoile copilului (18 luni – 6 ani)
- aplicati doar putina pasta de dinti pe periuta si fortati pasta sa patrunda printre perii periutei de dinti
- asigura-te ca cel mic scuipa pasta de dinti dupa ce a terminat de spalat
- depozitati pasta de dinti pentru adulti departe de locurile accesibile copiilor. Copiii iubesc gustul pastei de dinti si o vor manca de cate ori au ocazia.
Recomandări ale specialiștilor în domeniu în privinţa utilizării de fluor în pasta de dinţi:
- se recomandă citirea etichetelor atât pe ambalajul paștelor de dinți cât și a altor produse;
- folosirea unor cantități mici de fluor în pasta de dinți la copii mici (ex. 500 ppm fluor);
- periajul dentar sub supravegherea părinților pentru a preveni înghițirea pastei de dinți;
- în cazul în care se produce totuși o intoxicație cu fluor este recomandat că antidot laptele și menținerea sub observație a copilului. Atenţie, doza letală este de 320 miligrame de fluor.
- atenție, fluorul poate fi prezent în apele potabile, sarea de bucătărie și în diverse alte alimente.
- dacă vrem să prevenim eficient cariile la copii şi adolescenţi atunci trebuie să verificăm atent concentraţia de fluor din pasta de dinţi:
- copii sub 6 ani – maxim 500 ppm
- copii peste 6 ani – în jur de 1000 ppm